Næringsinnhold i egg

Sammenligning per 100 g spiselig del – hønseegg vs. andeegg (Pekin).

Tallene under er omtrentlige gjennomsnittsverdier, basert på standard næringstabeller (USDA/Matvaretabellen). Det vil alltid være naturlig variasjon mellom enkelt-egg avhengig av fôr, rase, årstid osv.

Makronæringsstoffer (per 100 g)

Næringsstoff Hønseegg Andeegg (Pekin)
Energi (kcal) ca. 149 ca. 185
Protein (g) ca. 13,0 ca. 12,8
Fett, totalt (g) ca. 10,7 ca. 13,8
– Mettet fett (g) ca. 3,0 ca. 3,7
Karbohydrater (g) ca. 0,3 ca. 1,4
Kolesterol (mg) Les mer om kolesterol i egg ca. 370 ca. 880

Merk: Andeegg er mer energitette enn hønseegg – hovedsakelig på grunn av mer fett og en større plomme.

Vitaminer (per 100 g)

Vitamin Hønseegg Andeegg
Vitamin A (µg) ca. 160 ca. 180
Vitamin D (µg) ca. 2,0 ca. 2,2
Vitamin E (mg) ca. 1,1 ca. 1,3
Vitamin B2 – riboflavin (mg) ca. 0,45 ca. 0,51
Vitamin B5 – pantotensyre (mg) ca. 1,4 ca. 1,7
Vitamin B6 (mg) ca. 0,17 ca. 0,23
Folat, B9 (µg) ca. 47 ca. 80
Vitamin B12 (µg) ca. 1,1 ca. 4,0

Andeegg har generelt høyere innhold av flere B-vitaminer (særlig folat og B12) enn hønseegg.

Mineraler (per 100 g)

Mineral Hønseegg Andeegg
Kalsium (mg) ca. 56 ca. 64
Jern (mg) ca. 1,2 ca. 3,8
Magnesium (mg) ca. 12 ca. 17
Fosfor (mg) ca. 200 ca. 220
Kalium (mg) ca. 140 ca. 130
Sink (mg) ca. 1,1 ca. 1,4
Selen (µg) ca. 30 ca. 33
Natrium (mg) ca. 140 ca. 146

Kort oppsummert

Verdiene her er ment som veiledende informasjon for sammenligning – ikke som medisinske råd. Personer med spesielle kostholds- eller helsetilstander bør følge anbefalinger fra lege/klinisk ernæringsfysiolog.

Om eggene vårepraktisk info


Kolesterol i egg – hva sier forskningen?

Eggeplommen – både hos høns og and – inneholder kolesterol, og andegg har mer fordi plommen er større og mer fettrik. Det betyr likevel ikke at kolesterolet du spiser blir til det «dårlige» kolesterolet (LDL) i blodet. Her er de viktigste punktene:

Kort oppsummert: Egg – også andegg – kan fint inngå i et balansert kosthold for de fleste. Kolesterolet i egget oppfører seg ikke nødvendigvis slik mange tror, og andre stoffer i plommen kan faktisk bidra til en mer gunstig håndtering av kolesterol i kroppen.


Kilder